Επίσκεψη του Προεδρίου της ΑΣΠΕ, μαζί με πολύτεκνες οικογένειες, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εν όψει της εορτής της πολύτεκνης οικογένειας την προσεχή Κυριακή 4/11. Reviewed by Momizat on . Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, 1.11.2012, τον Πρόεδρο και μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (Α.Σ.Π.Ε.). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, 1.11.2012, τον Πρόεδρο και μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (Α.Σ.Π.Ε.). Rating:
Διαδρομή: Αρχική » Ανακοινώσεις » Δελτία Τύπου » Επίσκεψη του Προεδρίου της ΑΣΠΕ, μαζί με πολύτεκνες οικογένειες, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εν όψει της εορτής της πολύτεκνης οικογένειας την προσεχή Κυριακή 4/11.

Επίσκεψη του Προεδρίου της ΑΣΠΕ, μαζί με πολύτεκνες οικογένειες, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εν όψει της εορτής της πολύτεκνης οικογένειας την προσεχή Κυριακή 4/11.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα, 1.11.2012, τον Πρόεδρο και μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (Α.Σ.Π.Ε.).

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας καλωσορίζω. Είμαι ευτυχής που βρισκόμαστε, αλλά δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Β. ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ (Πρόεδρος ΑΣΠΕ): Πιέζεται ο πληθυσμός της Ελλάδας από τους γηγενείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε η ελπίδα χαραγμένη που επιμένετε. Αλλά δυστυχώς πέσαμε όλοι σε μια περίοδο που είναι πάρα πολύ δύσκολη και περισσότερο δύσκολη για σας. Υπήρξε κάποια πρόνοια με τα μέτρα για σας;

Β. ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ (Πρόεδρος ΑΣΠΕ): Δυστυχώς τα μέτρα που έρχονται κατεδαφίζουν τα πάντα. Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Ουσιαστικά καταργούν το επίδομα και τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας και του τρίτου παιδιού. Πέρα από αυτό, από τα χειρότερα είναι ότι καταργούν τα αφορολόγητα όρια που είναι για τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχει ένας, τέσσερα, πέντε, έξι παιδιά και να τον βάζουμε στην ίδια κατηγορία, στην ίδια μοίρα με αυτόν που είναι άγαμος; Είναι δυνατόν ποτέ αυτό το πράγμα; Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, κ.Πρόεδρε, είναι κάτι ακόμα χειρότερο. Ότι μέτρα τα οποία δεν έχουν απολύτως κανένα κόστος για την πολιτεία, αλλά διευκολύνουν τις πολύτεκνες οικογένειες να μπορούν να σπουδάσουν ένα παιδί τους, δυστυχώς, δεν τα κάνουν. Μολονότι κατ’ επανάληψη τους το έχουμε ζητήσει, τα χουμε πει και στους τηλεοπτικούς σταθμούς και στις εφημερίδες και παντού. Απλό πράγμα. Επί 32 χρόνια από το 1979 μέχρι το 2010 ίσχυε ο κανονισμός των μετεγγραφών. Εάν το παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας έμπαινε σε μια σχολή της Θεσσαλονίκης ή της Κρήτης μπορούσε να έρθει στην αντίστοιχη σχολή εκεί που φοιτούσε ο αδερφός του. Αυτό με την οικονομική κρίση καταργείται. Είναι δυνατόν; Μπορεί μια πολύτεκνη οικογένεια με πέντε, έξι παιδιά να σπουδάσει σε δυο, τρεις πόλεις παιδιά; Και με αυτή την οικονομική κρίση. Σε όλη αυτή την καταχνιά είναι ένα μικρό φως ότι ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών πήρε την πρωτοβουλία να χορηγεί σε 300 πολύτεκνες οικογένειες της περιοχής των Αθηνών τρόφιμα δωρεάν κατά μήνα. Όλα τα τρόφιμα του μηνός.Η μόνη αχτίδα που υπήρξε. Αλλά η Εκκλησία δεν έχει την οικονομική άνεση να μπορέσει να βοηθήσει αποτελεσματικά τους πολύτεκνους όλης της χώρας. Αυτή είναι η κατάσταση. Ελπίζαμε πέρυσι ότι θα έρθουμε φέτος με καλύτερες συνθήκες, αλλά δυστυχώς πάμε σε χειρότερες συνθήκες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα μιλήσω με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των μετεγγραφών.

Β.ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ (Πρόεδρος ΑΣΠΕ): Μια και θα πάρετε αυτή την πρωτοβουλία, υπάρχουν γύρω στα 120 παιδιά που είχαν πετύχει πέρυσι και οι σχολές τα διέγραψαν γιατί κάποιο από τα αδέλφια τους ήταν πάνω από 23 ετών. Τέτοιο πράγμα δεν έλεγε ο νόμος, παράνομα έγινε, όπως έχει εγκριθεί από αποφάσεις στο εφετείο. Να τακτοποιήσουν αυτά τα παιδιά γιατί οι αποφάσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια. Αυτά τα δύο θέματα να τα ρυθμίσει, να πάρουν μια ανάσα οι πολύτεκνοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το κάνω γυρίζοντας στο γραφείο μου.

Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος ΑΣΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, 25.000 ήταν η μείωση των γεννήσεων την περασμένη χρονιά. Εξαιτίας αυτού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά παιδιά πηγαίνουν στο εξωτερικό, η χώρα μας έχει μεταβληθεί σε χώρα γερόντων και απομάχων. Είναι γνωστό. Κάτι πρέπει να γίνει. Δηλαδή μετά από λίγα χρόνια θα είμαστε ξένοι στον τόπο μας. Σε συνδυασμό με την αθρόα ροή μεταναστών, σιγά σιγά ο γηγενής πληθυσμός και γηράσκει και συρρικνώνεται.

Β. ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ (Πρόεδρος ΑΣΠΕ): Η μόνη ελπίδα κύριε πρόεδρε είναι με γίνουμε όλοι Παλαιστίνιοι. Να έχουμε δέκα παιδιά, αλλιώς πάμε στο τέλος της ιστορίας μας.

Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπρόεδρος ΑΣΠΕ): Η πολιτεία έδωσε κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά και τώρα τα αφήνει στα κρύα του λουτρού. Διότι το επίδομα ήταν κίνητρο δημογραφικό και οι πολύτεκνοι πληρώνανε τους περισσότερους φόρους, διότι είναι εξ ορισμού υποχρεωμένοι να αγοράζουν περισσότερα αγαθά και να κάνουν χρήση περισσότερων υπηρεσιών. Και αυτό το πενιχρό επίδομα που είχε δοθεί ως αντιστάθμισμα καταργείται. Μας βάζουν, όπως είπε ο πρόεδρος, στην ίδια μοίρα με τους άγαμους. Δηλαδή έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, τα οικονομικά για να είμαι ειλικρινής, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τα αγγίξει κανένας. Πάρθηκαν σκληρές αποφάσεις μήπως βγούμε από αυτό το τέλμα. Εκείνο όμως που μπορώ να κάνω είναι αυτό που βλέπω ότι ο υπουργός Παιδείας μπορεί να τα κάνει.

Β. ΘΕΟΤΟΚΑΣΤΟΣ (Πρόεδρος ΑΣΠΕ): Επειδή ο δικός σας λόγος έχει απήχηση, κύριε Πρόεδρε, περιμένουμε την παρέμβασή σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι δεδομένο. Καθιερώσαμε αυτή τη συνάντηση όσο δύσκολη και να είναι για μένα γιατί δεν έχω κάτι περισσότερο να σας πω.-

© 2022 Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών - Οι Πολύτεκνοι στο Διαδίκτυο

Scroll to top