Επιστολή ΑΣΠΕ προς την Κυβέρνηση για τη στήριξη των πολυτέκνων Reviewed by Momizat on . Σε συνέχεια της από 30.3.2020 επιστολής μας (διαβάστε την ΕΔΩ) με θέμα «Υποστήριξη όσων πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των παι Σε συνέχεια της από 30.3.2020 επιστολής μας (διαβάστε την ΕΔΩ) με θέμα «Υποστήριξη όσων πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των παι Rating: 0
Διαδρομή: Αρχική » Ανακοινώσεις » Επιστολή ΑΣΠΕ προς την Κυβέρνηση για τη στήριξη των πολυτέκνων

Επιστολή ΑΣΠΕ προς την Κυβέρνηση για τη στήριξη των πολυτέκνων

Σε συνέχεια της από 30.3.2020 επιστολής μας (διαβάστε την ΕΔΩ) με θέμα «Υποστήριξη όσων πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των παιδιών και την πολυτεκνική ιδιότητα», η ΑΣΠΕ απέστειλε προς την Κυβέρνηση το ακόλουθο έγγραφο:

___________________

Αρ. Πρωτ. 259

Αθήνα, 8/4/2020 ΠΡΟΣΕξοχότατο                                                               Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη                                                                      ΠρωθυπουργόΑξιότιμοΚύριο Παναγιώτη ΠικραμμένοΑντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως

Τους κκ. Υπουργούς και Υφυπουργούς – ως Πίνακα ΔιανομήςΑξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,Αξιότιμε Κύριε Αντιπρόεδρε,Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί.

Σε συνέχεια της από 30.3.2020 επιστολής μας με θέμα «Υποστήριξη όσων πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των παιδιών και την πολυτεκνική ιδιότητα», με την οποία ζητούσαμε στα έκτακτα μέτρα προστασίας των μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται (π.χ. 800 ευρώ) να δοθεί πρόσθετο ποσό με βάση το πλήθος των παιδιών και επιπλέον ειδική μέριμνα για τους πολυτέκνους, θέτουμε τώρα σε γνώση σας μια πολύ σημαντική και επίκαιρη επιστολή – δήλωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Μεγάλων Οικογενειών (European Large Families Confederation) προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι στην ίδια ακριβώς λογική και κατεύθυνση.

Η Α.Σ.Π.Ε., ως μέλος της ELFAC και του Διοικητικού της Συμβουλίου, ενώνει τη φωνή της με αυτή της Ευρωπαϊκής μας Ομοσπονδίας για να αναδείξει το σημαντικό θέμα της ανάγκης ιδιαίτερων προβλέψεων προστασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ό,τι αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες.

Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη της, τόσο στα τρέχοντα όσο και σε όσα μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την μείωση των επιπτώσεων κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία, τις ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών με βάση το πλήθος των παιδιών τους και ακόμη περισσότερο των πολυτέκνων οικογενειών.

            Επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά, ότι δεν είναι πολύτεκνος όποιος δηλώνει τέσσερα ονόματα στο κάτω μέρος της φορολογικής δήλωσης, αλλά όποιος πληροί τα κριτήρια του Ν. 3454/2006 που ορίζει την πολυτεκνική ιδιότητα και μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει την ιδιότητα αυτή με πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 67 του Ν. 4316/2014, που σωστά θέσπισε ο Πρωθυπουργός, ως Υπουργός, τότε, Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

            Ακολουθούν τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις πολλές αλληλογραφίες που λαμβάνουμε:

  1. Πολύτεκνη οικογένεια με διαμονή στην Αθήνα και γεωργική παραγωγή στην Κρήτη, που καταστρέφεται οικονομικά αφού δεν μπορεί να διακινήσει προϊόντα στην Αθήνα και να τα πωλήσει σε λαϊκές αγορές – απόσπασμα επιστολής στο Παράρτημα 1ον.
  2. Ανάγκη για άδεια ειδικού σκοπού στη μητέρα, όταν ο πατέρας τηλεργάζεται και υπάρχουν τέσσερα μικρά παιδιά στο σπίτι – απόσπασμα επιστολής στο Παράρτημα 2ον.
  3. Ανάγκη για η/υ καθώς μια πολύτεκνη οικογένεια (4 ή περισσότερα ανήλικα παιδιά ή φοιτητές / σπουδαστές) και έναν τουλάχιστον γονέα τηλεργαζόμενο, δεν μπορεί με λιγότερους από 4 η/υ στο σπίτι να καλύψει τις ανάγκες σε τηλεκπαίδευση – φυσικά δεν υπάρχει η σχετική οικονομική δυνατότητα στις περισσότερες πολύτεκνες οικογένειες!

            Οι πολύτεκνες οικογένειες, που αξίζουν την στήριξη του Κράτους, αναμένουν τις πρωτοβουλίες σας σε κάθε είδους νομοθετική πράξη.

            Παραμένουμε στη διάθεσή σας για διαβούλευση και συνεργασία.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Για την ΑΣΠΕ

                  Ο Πρόεδρος                                               Η Γεν. Γραμματέας            

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                    Δήμητρα-Ινές Αγγελή

Πίνακας διανομής

Υπουργούς

  1. Οικονομικών, Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα,
  2. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κύριο Άδωνη Γεωργιάδη,
  3. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κύριο Ιωάννη Βρούτση,
  4. Εσωτερικών, Κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο,
  5. Παιδείας & Θρησκευμάτων, Κυρία Νίκη Κεραμέως.

Υφυπουργούς

  1. Οικονομικών, Κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο,
  2. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κύριο Δόμνα Μιχαηλίδου,
  3. Εσωτερικών, Κύριο Θεόδωρο Λιβάνιο,
  4. Παιδείας & Θρησκευμάτων, Κυρία Σοφία Ζαχαράκη,
  5. Παιδείας & Θρησκευμάτων, Κύριο Βασίλειο Διγαλάκη.

__________________________________________________________________________

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Η δήλωση  της ELFAC για τις μεγάλες οικογένειες στην Ευρώπη
και η έκτακτη ανάγκη από τον COVID-19

Αυτές τις μέρες, εικόνες μεγάλων οικογενειών, που αγωνίζονται στην καθημερινή τους ζωή, έχουν θερμαίνει τις καρδιές πολλών ανθρώπων. Και όμως, πίσω από τη δύναμη και τη δημιουργικότητα που δείχνουν οι οικογένειες με περισσότερα από τρία παιδιά, υπάρχει μια σειρά δυσκολιών που ο κόσμος δεν γνωρίζει :

  1. Επεισόδια δυσανεκτικότητας έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, όπου οικογένειες έχουν ζητήσει ένα «πιστοποιητικό» προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις «πολύ μεγάλες» αγορές τους χωρίς να τους υποπτευθούν για υπέρμετρες προμήθειες.
  2. Στην Ισπανία, ένας πατέρας έλαβε πρόστιμο επειδή πήγε με το γιο του με αυτοκίνητο για να κάνει τα ψώνια για την οικογένειά του με 8 παιδιά, δύο παππούδες και γιαγιά (απαγορεύθηκαν περισσότερα από ένα άτομα ανά αυτοκίνητο).
  3. Στη Λετονία, η ιδιωτική εταιρεία Samsung έπρεπε να παρέμβει για να επιτρέψει ώστε ένα μέρος των παιδιών μεγάλων οικογενειών να πάρουν ένα τάμπλετ η/υ για ηλεκτρονικές τάξεις στο σπίτι, βοηθώντας την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα για όλους τους μαθητές. Το πρόβλημα αυτό έχει αναδειχθεί και από την Ιταλική Ένωση Μεγάλων Οικογενειών, ακόμη και στην Εσθονία, η οποία κατέχει ηγετική θέση στη ψηφιοποίηση. Πολλές μεγάλες οικογένειες έχουν μόνο έναν υπολογιστή ή δύο, κάτι που δεν επαρκεί, για παράδειγμα, για πέντε παιδιά.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα της ζωής για τις μεγάλες οικογένειες κατά τη διάρκεια της COVID19 στην Ευρώπη, όπου, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 1/3 των παιδιών ζουν με τουλάχιστον δύο αδέλφια.

«Ανησυχούμε» – λέει η Ρεγγίνα Μαροντσέλλι, Πρόεδρος της ELFAC, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μεγάλων Οικογενειών – «διότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, οικογένειες με πολλά παιδιά εξακολουθούν να τιμωρούνται και να αγνοούνται, προσθέτοντας αδικίες και δυσκολίες σε μια ήδη αρκετά περίπλοκη κατάσταση, κάτι που θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες και από οικονομική άποψη”.

Ως εκ τούτου, για τις 25 ενώσεις από τις 23 ευρωπαϊκές χώρες που εκπροσωπεί, η ELFAC, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μεγάλων Οικογενειών:

  • Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν [Σχόλιο ΑΣΠΕ: μητέρα επτά (7) παιδιών] και τον Αντιπρόεδρο Δημογραφίας Dubravka Suica να επιταχύνουν και να εμβαθύνουν τη συζήτηση για ένα σχέδιο που αφορά την “εγγύηση για τα παιδιά” [Σχόλιο ΑΣΠΕ: Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας με την ανάπτυξη της “εγγύησης για τα παιδιά”, η οποία θα εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των παιδιών σε βασικά κοινωνικά δικαιώματα].
  • Καλεί τα κράτη να λαμβάνουν πάντοτε υπόψη τον αριθμό των μελών της οικογένειας στα μέτρα στήριξης του εισοδήματος και να διασφαλίζουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
  • Καλεί τις τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν και / ή να ενισχύσουν τις “οικογενειακές κάρτες” ως εργαλείο για την υποστήριξη των οικογενειών και της οικονομικής ανάκαμψης και να συνεργασθούν στη δημιουργία της “ευρωπαϊκής κάρτας μεγάλων οικογενειών” [Σχόλιο ΑΣΠΕ: Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει η κάρτα πολυτέκνου που διατίθεται από την ΑΣΠΕ κατά την απονομή της πολυτεκνικής ιδιότητας, για όσους πληρούν τα κριτήρια του Ν. 3454/2006].

“Είναι σημαντικό τα θεσμικά όργανα να ακούν τη φωνή των οικογενειών και να συμπεριλαμβάνουν τις οικογενειακές ενώσεις στην εκπόνηση των απαραίτητων και χρήσιμων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η υποστήριξη των οικογενειών και των παιδιών αποτελεί μια ουσιαστική επένδυση στο μέλλον που μας περιμένει μετά τον κορωνοϊό.”, καταλήγει η πρόεδρος της ELFAC Ρεγγίνα Μαροντσέλλι. 

_____________________________________________________________________

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1ΟΝ

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

«Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τελείως παράδοξα απαγορεύουν και σε αυτούς που έχουν άτομα στην επαρχία και καλλιεργούν τα χωράφια τους και οι ίδιοι  διαμένουν μόνιμα στην Αττική,  αποδεδειγμένα,  τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα πουλάνε τα προϊόντα τους στην λαϊκή, (αφού η καθημερινή μετακίνηση προς την Κρήτη, από όπου είμαστε, είναι ανέφικτη και η εβδομαδιαία μετακίνηση εξαντλητική). Οι άνθρωποι αυτοί είτε έχουν δικό τους σπίτι, άρα και λογαριασμούς στο όνομά τους, που αποδεικνύει του λόγου τω αληθές, είτε ενοικιαστήρια και λογαριασμούς κτλ., παρόλα αυτά αποκλείστηκαν από το δικαίωμά τους στην εργασία.

Έχω παιδιά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πώς θα τα ζήσουμε;

Λόγω των συνθηκών θα εξαναγκαστεί να ξεπατώσει διότι δεν μπορεί να συντηρήσει ένα χωράφι αφού δεν πωλούνται τα προϊόντα. Ούτε λόγος για καλλιέργεια για την επόμενη σεζόν βέβαια. Οι ντομάτες στα δημοπρατήρια της Κρήτης πωλούνται 0,10 λεπτά, όσες πωλούνται, παρόλο που εδώ η τιμή στα σούπερ αγγίζει τα 2 ευρώ σχεδόν. -Οι περισσότεροι παραγωγοί δε, δέχονται μηνύματα να πάνε να τις πάρουν να τις πετάξουν. Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ π.χ. ζήτησε  ντομάτα τελική τιμή 0,50 στην αποθήκη της. Εκεί μέσα είναι και η τιμή του παραγωγού και η προμήθεια του δημοπρατηρίου και η συσκευασία και η μεταφορά! (την τελευταία πληροφορία την άντλησα από  ράδιο της Κρήτης που άκουσα να το  το καταγγέλλουν)-.

Το σχήμα το οξύμωρο δε, είναι στο γεγονός ότι δεν εντάσσουν τους παραγωγούς – πωλητές στο καθεστώς των αποζημιώσεων, συνεπώς και στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που τις ακολουθούν. Ενώ εντάσσονται οι έμποροι οι οποίοι συνεχίζουν να δουλεύουν.

Καταστρέφεται ο πρωτογενής τομέας και οι επιπτώσεις θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, σε μια συγκυρία όπου ο ΟΗΕ ήδη προειδοποιεί για έλλειψη στην τροφική αλυσίδα.»

________________________________________________________

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2ΟΝ

ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟ ΓΟΝΕΑ, ΟΤΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΗΛΕΡΓΑΖΕΤΑΙ

«Η νομοθεσία στο σημείο που μας ενδιαφέρει είναι άδικη, διότι είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορεί κάποιος να εργάζεται στο σπίτι και παράλληλα να προσέχει 4 ανήλικα παιδιά με την σύζυγο να εργάζεται!  

Συγκεκριμένα μου απάντησαν ότι:

Σύμφωνα με την ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών “Αν ένας εκ των δύο γονέων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού, απαιτείται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του γονέα που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα περί μη χρήσης της ειδικής άδειας ή της εργασίας εξ αποστάσεως ή περί μη τροποποίησης του ωραρίου και του τρόπου οργάνωσης του χρόνου εργασίας κατά το άρθρο 4 της ίδιας ως άνω ΠΝΠ”  

Ως εκ τούτου δεν δικαιούστε την άδεια ειδικού σκοπού.  

Ενώ στην εγκύκλιο (σελ. 7) διευκρινίζει ότι εργαζόμενοι και εργοδότες μπορούν να ανταπεξέλθουν  στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα πλαίσια καλής πίστης και αλληλεγγύης, μου απάντησαν με βάση μόνο την πράξη νομοθετικού  περιεχομένου από τις 11 Μαρτίου 2020.»

Είναι περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας που η σύζυγος είναι νηπιαγωγός και εργάζεται σε βρεφικό σταθμό, την μεταφέρουν σε άλλη Δημόσια Υπηρεσία, ο πατέρας τηλεργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και πρέπει ταυτόχρονα να προσέχει και τα τέσσερα μικρά παιδιά!

1.     Είμαι γονέας εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και ο έτερος γονέας εργάζεται με τηλεργασία / εργασία εξ αποστάσεως. Δικαιούμαι την άδεια ειδικού σκοπού; 

Ναι. Δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση ή κώλυμα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

2.     Είμαι γονέας εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα και ο έτερος γονέας, απασχολούμενος στον ιδιωτικό τομέα, εργάζεται με τηλεργασία / εργασία εξ αποστάσεως. Δικαιούμαι την άδεια ειδικού σκοπού;

Όχι, διότι για τη χορήγηση απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του έτερου γονέα ότι δεν εργάζεται εξ αποστάσεως.

Υπάρχει διαχωρισμός ιδιωτικού με δημόσιο τομέα και για ποιο λόγο;

© 2022 Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών - Οι Πολύτεκνοι στο Διαδίκτυο

Scroll to top