Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα 20 Ιουνίου 2021 Reviewed by Momizat on . ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ  ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ, Κυριακή 20 Ιουνίου Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη, Επιτ. Δικηγόρου Αντιπροέδρου Α.Σ.Π.E. Η Αμερικανίδα So ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ  ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ, Κυριακή 20 Ιουνίου Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη, Επιτ. Δικηγόρου Αντιπροέδρου Α.Σ.Π.E. Η Αμερικανίδα So Rating: 0
Διαδρομή: Αρχική » Ανακοινώσεις » Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα 20 Ιουνίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα 20 Ιουνίου 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ  ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ, Κυριακή 20 Ιουνίου

Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη, Επιτ. Δικηγόρου

Αντιπροέδρου Α.Σ.Π.E.

Η Αμερικανίδα Sorona Smart Dodd  εμπνευσμένη από την καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας γιορτής της μητέρας το 1910 θέλησε να τιμήσει και  τον πατέρα της.

Αυτός ήταν  και ο πρώτος εορτασμός  παγκοσμίως. Έκτοτε  καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της και συνεχίζεται κάθε χρόνο να ακολουθεί τη γιορτή του Μαΐου για τη μητέρα με μία  αντίστοιχη  γιορτή τον Ιούνιο για τον Πατέρα.

Η μητέρα υπήρξε προνομιούχος μια και σ’ αυτή  έχουν αφιερωθεί  ποιήματα ,μουσικές συνθέσεις, ύμνοι και  τραγούδια, και έχουν κατά καιρούς γραφεί  πληθώρα  άρθρων  ψηφισμάτων και διακηρύξεων.

Οι ζωγράφοι έχουν εμπνευστεί και έχουν φιλοτεχνήσει  θαυμάσιους   πίνακες και οι μουσικοί  έχουν συνθέσει  τις σημαντικότατες  από τις μελωδίες τους.

Αποδίδουν μ’ αυτό τον τρόπο την οφειλόμενη τιμή   για την μεγάλη και σημαντική  προσφορά της. Οι ίδιες βεβαίως  τιμές  οφείλονται και στη  δεύτερη μορφή  της οικογένειας,  τον Πατέρα.

Παρ’ όλα αυτά η  αφιερωμένη γιορτή στον  Πατέρα είναι   λιγότερο ή και   καθόλου  γνωστή. «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου για να γίνεις μακροχρόνιος επί της γης», σημειώνει μια από τις  εντολές ( Έξοδος Κ19).       

Χρειάζεται ανταμοιβή για τη στοργή που αφειδώλευτα προσφέρει;          

Ο Πατέρας, άγρυπνος φρουρός της οικογένειας, στυλοβάτης της λογικής, ο κατ’ εξοχήν αγωνιστής  για την εξασφάλιση των απαραίτητων,   κυρίως παλαιότερα, αλλά και σήμερα σε πολλές των περιπτώσεων.

Ο  Πατέρας  πρώτος  θα  μεταδώσει τις πρώτες γνώσεις στα παιδιά  του και θα τα  διδάξει κυρίως  με το παράδειγμά του.  Εκείνος θα τα σωφρονίσει με  τη συμπεριφορά του και τον τρόπο του.

Πρόσωπο που επιβάλει το σεβασμό  και  την εκτίμησή μας, πρόσωπο άξιο της ευγνωμοσύνης μας.

Η παρουσία του απανταχού έντονη τόσο εντός όσο και εκτός   της κατοικίας όπου κυρίως δραστηριοποιείται το μέγιστο χρόνο της ζωής του.

Αγωνίζεται εντίμως και αξιοπρεπώς. Δεν  διακατέχεται από φόβο ή δειλία. Είναι εκείνος που ξεχνά την κούραση της μέρας και παραμερίζει τις πίκρες της ζωής στη θέα των μελών της οικογένειας του.

Φίλος των παιδιών του, ακριβοδίκαιος κριτής των όποιων αντιδικιών τους, αλλά και ειρηνοποιός.  

Αποστολή του ισότιμη και  ισάξια της Μητέρας, είναι επιφορτισμένος κι εκείνος  να  μεταγγίσει  στις ψυχές  των παιδιών του τις αρετές που διακρίνουν ένα υπεύθυνο και χρήσιμο για την κοινωνία πολίτη.

Αναλαμβάνει τη στήριξη του αδύναμου, ανίσχυρου και ευάλωτου παιδιού του και καλείται να  του εμπνεύσει  τις αρετές της  εργατικότητας,  της ειλικρίνειας, της καλοσύνης, της  ευγένειας της ευσέβειας, της δικαιοσύνης, της μετριοφροσύνης, της  ειλικρίνειας, της αλληλεγγύης και της αγάπης.

Πατέρας! ο αχθοφόρος της καθημερινότητας, ο ακούραστος κι εργώδης. Δεν μεμψιμοιρεί,  δεν  διακατέχεται από αδιαφορία, αλλά  οπλισμένος με αισιοδοξία, δύναμη, σιγουριά και θάρρος αντιμετωπίζει με δυναμισμό και καρτερικότητα τα οποία προβλήματα.

Μπορεί ο δρόμος της ζωής  να είναι ανηφορικός, δύσκολος και πολλές φορές δύσβατος.

Μπορεί να μην αποφασίζει μόνος του, όπως παλαιότερα, όμως συνεχίζει και  παραμένει ο  άνθρωπος των λογικών επιλογών.

Μπορεί να μην  εκδηλώνει τον συναισθηματισμό του σε  στιγμές που η συγκίνηση πνίγει τη μιλιά του, όμως προτάσσει τη λογική θεώρηση των πραγμάτων και δίνει λύσεις που διευκολύνουν τη ζωή ,  τονώνουν  την ψυχική  και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Ο παγκόσμιος εορτασμός  είναι μια μέρα που  ο καθένας μας  σκέφτεται το δικό του πατέρα. Όσοι είναι τυχεροί, θα  είναι σε θέση να του αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή. Οι υπόλοιποι, που ο χρόνος σταμάτησε να υφαίνει το μύθο της ζωής για τον πατέρα τους, υπάρχει πάντα και παντού η σκιά του, μια βαθύτατη  εικόνα ανάμνησης, μια ευλαβική αναπόληση, ένα καντήλι που καίει, ένα κερί, ένα λουλούδι σεβασμού κι’ ευγνωμοσύνης για τον μεγάλο απόντα.

© 2022 Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών - Οι Πολύτεκνοι στο Διαδίκτυο

Scroll to top