Απεβίωσε ο Νικόλαος Καψωμενάκης Reviewed by Momizat on . Ο εκλιπών διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γενικός Σύμβουλος της ΑΣΠΕ, Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Πολυτέκνων Αθηνών και επί σειρά ετών Διευθυντής της εφημερίδας τ Ο εκλιπών διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γενικός Σύμβουλος της ΑΣΠΕ, Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Πολυτέκνων Αθηνών και επί σειρά ετών Διευθυντής της εφημερίδας τ Rating: 0
Διαδρομή: Αρχική » Ανακοινώσεις » Απεβίωσε ο Νικόλαος Καψωμενάκης

Απεβίωσε ο Νικόλαος Καψωμενάκης

Ο εκλιπών διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γενικός Σύμβουλος της ΑΣΠΕ, Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Πολυτέκνων Αθηνών και επί σειρά ετών Διευθυντής της εφημερίδας της ΕΠΑ “Ο Σύνδεσμος”. Προσέφερε στο πολυτεκνικό κίνημα ανεκτίμητες υπηρεσίες, κυρίως με τη μάχιμη αρθογραφία του.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στις 9/3 ημέρα Σάββατο και ώρα 13.00 από τον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής του ομώνυμου Δήμου.

Ο  Νίκος Καψωμενάκης, ήταν επίτιμος δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός ενώ υπήρξε και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ανατολικής Αττικής.

Κατάγεται από τα Χανιά. Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου και διέμενε στην Αθήνα από το 1941.

Απεφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη διάρκεια του αγώνα των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα, ως μέλος του Συλλόγου των φοιτητών της Νομικής σχολής «Η Θέμις» κυκλοφορούσε εμπρηστικές προκηρύξεις καταγγέλλοντας τους απαγχονισμούς των Ηρώων της ΕΟΚΑ και τα άλλα εγκλήματα των Άγγλων και συμμετείχε στην οργάνωση συλλαλητηρίων, όπου σε ένα από αυτά τραυματίστηκε.

Παράλληλα, ως μέλος της «Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης», συνεργάστηκε για το Κυπριακό με Μητροπολίτες, Καθηγητές Πανεπιστημίων, Σωματεία και δημοσιογράφους. Δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Γεώργιο Κοντόπουλο (μετέπειτα Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών) για την αποστολή χιλιάδων διαφωτιστικών εντύπων της «Πανελλήνιας Επιτροπής Αυτοδιάθεσης Κύπρου» (ΠΕΑΚ), σε μέλη ξένων Κοινοβουλίων, σε ξένα Πανεπιστήμια και Εκκλησίες, Σωματεία και προσωπικότητες σχετικά με το δικαίωμα Αυτοδιάθεσης της Κύπρου και τα εγκλήματα των Άγγλων.
Όταν, μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Κύπρου με πολλές παγίδες, έγιναν τουρκικοί βομβαρδισμοί στην Μεγαλόνησο, ο Νίκος Καψωμενάκης πρωτοστάτησε σε οργάνωση μεγάλης αιμοδοσίας από την Χριστιανική Φοιτητική Ένωση για τους Κυπρίους τραυματίες και μετέφερε στην Κύπρο 360 κιλά αίματος.
Στην Κύπρο, μετά από προσκύνημα στα «Φυλακισμένα Μνήματα» δηλαδή στους τάφους των Ηρώων της ΕΟΚΑ μέσα στις φυλακές της Λευκωσίας, έκανε 80 ομιλίες στην Κυπριακή τηλεόραση, σε σχολεία, στρατόπεδα, συλλόγους Εφέδρων Αξιωματικών και σωματεία και παρακολούθησε από τη εξέδρα των επισήμων την Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, μέσα σε βεβαιότητα για επίτευξη της Ένωσης.
Όταν επανήλθε στην Αθήνα, υπέβαλε έκθεση στον τότε μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών Παππά με διαπιστώσεις και απόψεις για το Εθνικό θέμα.

Έγινε μέλος της ΠΕΑΚ, με πρόεδρο τον εθναρχικό σύμβουλο Σάββα Λοϊζίδη και μέλη τούς Στρατηγούς Μπότσαρη και Δασκαρόλη, τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή της Νομικής Ιωάννη Σόντη και άλλους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και συνέχισε να συμμετέχει στις προσπάθειες για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Έκανε τότε διαλέξεις για το Κυπριακό και άλλα θέματα στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, στην Εταιρεία Μακεδονικών σπουδών της Θεσσαλονίκης, στην Ζωσιμαία Ακαδημία και σε διάφορα Συνέδρια εθνικών, θρησκευτικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Κατά την Τουρκική εισβολή του «Αττίλα» κατά της Κύπρου, παρουσιάστηκε ως εθελοντής για να πολεμήσει.

Μετά την Μεταπολίτευση, εργάστηκε ως δικηγόρος στην Εθνική Κτηματική Τράπεζα και εξέδωσε την εφημερίδα «Ελληνισμός» με διαπιστώσεις, σχόλια και προβλέψεις που επαληθεύτηκαν…
Η εφημερίδα εκείνη προκάλεσε τα συγχαρητήρια διακεκριμένων προσώπων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων μεταξύ των οποίων ήταν καθηγητές Πρωτοψάλτης, Σακελλαρίου, Κορρές, οι πολιτικοί Ν. Αναγνωστόπουλος, Χ. Καρατζάς, ο υπαρχηγός του Άρη Βελουχιώτη Καπετάν-Νικηφόρος κ.α.

Η έκδοση της εφημερίδας σταμάτησε όταν ο Νίκος Καψωμενάκης παντρεύτηκε την αείμνηστη σύζυγό του Άννα Ρεπαπή, οικονομολόγο, με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά : τον Πέτρο, το Γιάννη, την Αγγελική, και τον Αλέξανδρο.

Όταν μετακόμισε στην Αγία Παρασκευή, εκλέχθηκε εκκλησιαστικός σύμβουλος, και πρόεδρος της Ένωσης των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου και οργάνωσε διαλέξεις με εκλεκτούς επιστήμονες. Εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της «Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος» και γενικός Γραμματέας της «Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών» της οποίας υπήρξε επί 13 χρόνια αρθρογράφος του περιοδικού της «Ο Σύνδεσμος».

Συμμετείχε στις Δημοτικές εκλογές και εκλέχθηκε επί 3 τετραετίες Δημοτικός Σύμβουλος, εκ των οποίων τη μία ως ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος.

Διετέλεσε πρόεδρος του ΦΙΑΔΗΠ (σωματείο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος), ήταν μέλος της «Χριστιανικής Ένωσης Επιστημόνων», του «Ανθρωπιστικού Συνδέσμου» και άλλων σωματείων.

© 2022 Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών - Οι Πολύτεκνοι στο Διαδίκτυο

Scroll to top