Επιστολή ΑΣΠΕ προς την Υπουργό κα Μπιρμπίλη σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους Reviewed by Momizat on . Αθήνα, 17/11/2010 Κυρία Υπουργέ, επανερχόμαστε στην από 175/23-6-2010 επιστολή μας προς εσάς, καθότι ουδεμία απάντηση λάβαμε και δυστυχώς οι προθεσμίες λήγ Αθήνα, 17/11/2010 Κυρία Υπουργέ, επανερχόμαστε στην από 175/23-6-2010 επιστολή μας προς εσάς, καθότι ουδεμία απάντηση λάβαμε και δυστυχώς οι προθεσμίες λήγ Rating:
Διαδρομή: Αρχική » Ανακοινώσεις » Δελτία Τύπου » Επιστολή ΑΣΠΕ προς την Υπουργό κα Μπιρμπίλη σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους

Επιστολή ΑΣΠΕ προς την Υπουργό κα Μπιρμπίλη σχετικά με τους ημιυπαίθριους χώρους

Αθήνα, 17/11/2010

Κυρία Υπουργέ,

επανερχόμαστε στην από 175/23-6-2010 επιστολή μας προς εσάς, καθότι ουδεμία απάντηση λάβαμε και δυστυχώς οι προθεσμίες λήγουν και οι Πολύτεκνοι αδυνατούν, λόγω οικονομικής καταστάσεως, να ανταποκριθούν.

Υπενθυμίζουμε:

 1. α. Η παρ.1 του άρθρου 6 του ν.1910/44, όπως ισχύει σήμερα, αναφέρει:

«Πρς νγερσιν λαϊκς κατοικας δι τος πρους κα στγους πολυτέκνους παρχεται κ μρους το Κρτους οουδποτε Νομικο Προσπου Δημοσου διωτικο Δικαου, ναλγως τς ρμοδιτητος κστου, πσα σχετικ εκολα, τοι τλεια λικν, παλλαγ κ φρων. Α νω εκολαι παρχονται κα ες οκοδομικος Συνεταιρισμος πολυτκνων»

β. Η Συνταγματική επιταγή του άρθρου 21, προβλέπει ειδική μεταχείριση για τις πολύτεκνες οικογένειες.

γ. Στο νόμο  3775 (ΦΕΚ/122/Α/21.7.2009) του ΥΠΕΧΩΔΕ που αφορούσε  την αλλαγή χρήσης  των ημιυπαίθριων αλλά και όλων των χώρων που άλλαξαν χρήση, περιλαμβανόταν ευνοϊκή  διάταξη για την εισφορά που καταβαλλόταν από τους πολύτεκνους ιδιοκτήτες υπολογιζόμενη στο 5% της τιμής ζώνης επί του εμβαδού του χώρου, πλην όμως δυστυχώς η διάταξη αυτή που αποτελούσε δημογραφικό κίνητρο καταργήθηκε με το νόμο 3843/2010 (ΦΕΚ 62/Α/28-4-2010) και

δ. Η γνωστή ευαισθησία του Πρωθυπουργού μας  για τις πολύτεκνες οικογένειες,  που φάνηκε  με το θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό που μας απηύθυνε  κατά την ημέρα εορτασμού της πολύτεκνης οικογένειας ότι: «…Η νέα κυβέρνηση δεν θα αρκεσθεί σε αποσπασματικά μέτρα, αλλά θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, στην κοινωνία. Πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν».

2. Για τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε όπως εισαχθεί τροπολογία στη Βουλή προς τροποποίηση του ν. 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους κ.λπ χώρους, καθότι πολλές πολύτεκνες οικογένειες λόγω των αυξημένων στεγαστικών των αναγκών αναγκάστηκαν να καλύψουν ημιυπαίθριους χώρους ή να αλλάξουν χρήσεις μετατρέποντας τα υπόγεια σε δωμάτια για να λύσουν άμεσα προβλήματα στέγασης των οικογενειών τους, αδυνατούν όμως να πληρώσουν τα αυξημένα πρόστιμα που προβλέπονται στον ανωτέρω νόμο καθώς δεν προβλέπεται ουδεμία μέριμνα για αυτούς.

Γι’ αυτούς τους λόγους να εισαχθεί η κάτωθι τροπολογία στο τέλος της παραγράφου 1.γ. του άρθρου 6 του ανωτέρω νόμου (3843/2010), ως ακολούθως:

«δ. Τα ειδικά πρόστιμα διατήρησης των ημιυπαίθριων χώρων καθώς και των χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο μειώνονται  κατά 60% όταν πρόκειται για κατοικίες που ανήκουν σε πολύτεκνους και όταν αυτά ανήκουν σε υπερπολύτεκνους με 6 τέκνα  και άνω, δίνεται πλήρης ατέλεια».

Βέβαιοι όντες ότι με ευαισθησία θα δείτε το ανωτέρω αίτημά μας, 

διατελούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση
Για την ΑΣΠΕ

© 2022 Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών - Οι Πολύτεκνοι στο Διαδίκτυο

Scroll to top