Καταδρομική Επιδρομή κατά των πολυτέκνων Reviewed by Momizat on . Παρατηρήσεις της Α.Σ.Π.Ε. επί του προσχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατέξεις» και ειδικώτερα στο 5ο κεφ Παρατηρήσεις της Α.Σ.Π.Ε. επί του προσχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατέξεις» και ειδικώτερα στο 5ο κεφ Rating:
Διαδρομή: Αρχική » Ανακοινώσεις » Δελτία Τύπου » Καταδρομική Επιδρομή κατά των πολυτέκνων

Καταδρομική Επιδρομή κατά των πολυτέκνων

Παρατηρήσεις της Α.Σ.Π.Ε. επί του προσχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατέξεις» και ειδικώτερα στο 5ο κεφάλαιο «Οικογενειακά επιδόματα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες».

Σε συνέντευξή του ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στις 21-11-2010 στην εφημερίδα «VETO» και στην ερώτηση του δημοσιογράφου: «Θα περικοπούν επιδόματα όπως αυτό το τριτέκνων; Τι έχετε συζητήσει με τους συναδέλφους σας υπουργούς;» απάντησε:

«Γενικώς, επιδόματα αυτού του είδους θα εξορθολογισθούν με βάση τις κατευθύνσεις του Προϋπολογισμού. Δεν θα περικοπούν τα επιδόματα, αλλά από τα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ που δίδουμε για οικογενειακά επιδόματα θα εξοικονομηθούν, όπως προβλέπει ο Προϋπολογισμός, 150 με στοχευμένες παρεμβάσεις. Π.χ. ένας με εισόδημα 100.000 ευρώ δεν χρειάζεται πολυτεκνικό επίδομα. Ξέρω βέβαια τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, γι΄ αυτό θα είμαι πολύ προσεκτικός».

Ο κ. Υπουργός απέσυρε τις διατάξεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα ως κεφάλαιο 4ο και άρθρο 17 του παραπάνω προσχεδίου και ήδη με τις νέες διατάξεις δεν αφήνει τίποτα όρθιο.

Ειδικώτερα:

Επί του άρθρου 43 «Οικογένειες με τρία τέκνα».

  1. Με την παράγραφο 1 θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος του τρίτου τέκνου, ηλικίας έως έξι (6) ετών, όπως το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ μεικτά δηλ. καθαρά περίπου 30.000 ευρώ.
  2. Με την παράγραφο 2 στην μητέρα που έχει τρία τέκνα και με την προϋπόθεση του ίδιου παραπάνω ετήσιου οικογενειακού επιδόματος των 40.000 ευρώ καταργεί τη χορήγηση επιδόματος, εφ΄ όσον έχει τέκνο ηλικίας μέχρι 6 ετών, των 44 ευρώ μηνιαίως, που ελάμβανε για κάθε ένα από τα άλλα δύο τέκνα της.

Επίσης, στην περίπτωση που τα τέκνα της είναι άνω των 6 ετών η μητέρα θα λαμβάνει για κάθε τέκνο, ηλικίας μέχρι 23 ετών, μηνιαίως 44 ευρώ (δηλ. 3 Χ 44). Όταν το τέκνο θα συμπληρώσει το 23ο έτος το επίδομα θα μειώνεται για τα δύο τέκνα σε 88 ευρώ μηνιαίως και με το ένα τέκνο κάτω των 23 ετών σε 44 ευρώ μηνιαίως!!! Ενώ μέχρι σήμερα το επίδομα αυτό δεν μπορούσε, σε κάθε περίπτωση, να είναι μικρότερο των 178 ευρώ και ήταν αφορολόγητο (άρθρο 6 παρ. 1 Ν.3631/2008), ενώ τώρα με τη νέα διάταξη καταργείται το αφορολόγητο.

  1. Με την παράγραφο 6, αφού το άρθρο 4 του Ν.3454/2006 αναφέρεται στις παροχές της παρ. 2 του άρθρου 1 του ιδίου νόμου θεσπίζεται το ίδιο παραπάνω όριο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος των 40.000 ευρώ για τη χορήγηση της εφ΄ άπαξ παροχής των 2.000 ευρώ για τη γέννηση του τρίτου και κάθε τέκνου μετά το τρίτο.

Επί του άρθρου 43 «Πολύτεκνες οικογένειες».

  1. Με την παράγραφο 1 το μηνιαίο επίδομα που εχορηγείτο στην πολύτεκνη μητέρα, που είχε κάτω των 23 ετών ήταν 44,68 ευρώ μηνιαίως για κάθε τέκνο της και σε ουδεμία περίπτωση κάτω των 102 ευρώ (όσο δηλ. το ποσό της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας), με τη νέα ρύθμιση το ποσό αυτό περιορίζεται και στους πολυτέκνους «καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα ποσού σαράντα τεσσάρων (44) ευρώ υπό την προϋπόθεση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων να μην υπερβαίνει το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ»!!!
  2. Με την παράγραφο 2 εφ΄ όσον οι παραπάνω πολύτεκνες δεν θα λαμβάνουν το επίδομα δεν θα δικαιούνται της ισόβιας σύνταξης.
  3. Με την παράγραφο 3 καταργείται η καταβολή του παραπάνω πολυτεκνικού επιδόματος των 44 ευρώ μηνιαίως, εφ΄ όσον η πολύτεκνη μητέρα έχει τρίτο τέκνο και λαμβάνει το επίδομα τρίτου τέκνου.
  4. Με την παράγραφο 4 δίδεται η χαριστική βολή κατά των πολυτέκνων και το άκρον άωτο της βαρβαρότητος κατ΄ αυτών αφού ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΤΗΣΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 40.000 ΕΥΡΩ ΜΕΙΚΤΑ ΔΗΛ. ΚΑΘΑΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30.000!!! Αυτό δεν έχει προηγούμενο, να καθορίζεται δηλ. η πολυτεκνική ιδιότητα βάσει του παραπάνω ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και όχι του άριθμού των τέκνων!!!

Σημειώνεται ότι η διάταξη για τη χορήγηση του επιδόματος και της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας κρίθηκε ως αντισυνταγματική με την 1095/2001 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και ακολούθως η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την διάταξη του άρθρου 50 του Ν. 2972/27-12-2001 θέσπισε ότι:

«Το επίδομα τρίτου παιδιού, το πολυτεκνικό επίδομα και το επίδομα σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας του άρθρου 39 του Ν.2459/1997, όπως ισχύουν σήμερα, καταβάλλονται από 1.1.2002 σε όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως του ύψους του οικογενειακού εισοδήματος τους».

Ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλες αποφάσεις του ΣτΕ και της ολομελείας του ΣτΕ που έκριναν ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τη χορήγηση του επιδόματος και της σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα, τις οποίες παρά τις δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας και καθηγητής του Συνταγματικού δικαίου αγνοεί προκλητικώτατα και τις γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του και μόνο που απέμεινε να πράξει είναι η επιβολή κεφαλικού φόρου ειδικώς και μόνον στους πολυτέκνους, προφανώς γιατί «οι πολύτεκνοι φάγανε τα λεφτά»!!!

Περιττό βέβαια να επισημανθεί ότι η χορήγηση του επιδόματος τρίτου τέκνου και του επιδόματος και της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας καθιερώθηκε για να ενθαρρυνθούν τα νέα ζευγάρια στην απόκτηση περισσοτέρων παιδιών, αφού όλοι αναγνωρίζουν την εφιαλτική κατάσταση της γήρανσης του πληθυσμού και της υπογεννητικότητος στην πατρίδα μας και η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι η 3η πλέον γηρασμένη χώρα του κόσμου.

Ακόμη η Κυβέρνηση:

α) Αρνείται να θεσπίσει όρια εισοδήματος για τη δωρεάν χορήγηση στους μαθητές των σχολικών βιβλίων, προφανώς επειδή το μέτρο δεν αφορά μόνο τους πολυτέκνους, γιατί τότε θα το καθιέρωνε, αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία τους μη πολύτεκνους και εκεί «π.χ. «ένας με εισόδημα 100.000 ευρώ χρειάζεται να λαμβάνει το βιβλίο δωρεάν», κατά την απάντηση του Υπουργού Υγείας.

β) Για τους ίδιους παραπάνω λόγους αρνείται να θεσπίσει όρια εισοδήματος για τη δωρεά χορήγηση στους φοιτητές των Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και εκεί «π.χ. ένας με εισόδημα 100.000 ευρώ χρειάζεται να λαμβάνει τα βιβλία δωρεάν», κατά την απάντηση του Υπουργού Υγείας.

γ) Καθιερώνει αφορολόγητο όριο για την ακίνητη περιουσία ποσό 400.000 ευρώ για τον άγαμο και το ίδιο αφορολόγητο όριο και για τον πολύτεκνο και εκεί ξεχνά τα όρια εισοδήματος και προκλητικώς παραβιάζει την συνταγματική επιταγή ότι: «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους» (άρθρο 4 παρ. 5), προφανώς έχουν τις «ίδιες δυνάμεις» ο άγαμος με τον πολύτεκνο και αυτή είναι η μέριμνα για την οικογένεια και τους πολυτέκνους με την συνταγματική επιταγή του άρθρου 21.

δ) Καταργεί τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για τον άγαμο με μεικτές αποδοχές 3.000 ευρώ μηνιαίως (άρθρο τρίτο παρ. 6 Ν.3845/2010) και το ίδιο κάνει και για τον πολύτεκνο. Έτσι προστατεύει την οικογένεια και τους πολυτέκνους.

ε) Μειώνει τα επιδόματα κ.λπ. των δημοσίων υπαλλήλων κατά 8% και στον άγαμο και τον πολύτεκνο (άρθρο 3 παρ. 1 ίδιου ως άνω νόμου) και εδώ δεν καθιερώνει όρια εισοδήματος.

στ) Μειώνει τις πάσης φύσεως αποδοχές κ.λπ. των πάσης φύσεως εργαζομένων κατά 3% και στον άγαμο και τον πολύτεκνο (άρθρο 3 παρ. 4 ίδιου νόμου) και εδώ δεν καθιερώνει όρια εισοδήματος.

ζ) Χορηγεί επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ, δώρο Πάσχα 250 ευρώ και επίδομα αδείας 250 ευρώ για αποδοχές στους εργαζόμενους με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 3.000 ευρώ, τόσο στον άγαμο όσο και στον πολύτεκνο (παρ. 6 άρθρου 3 ίδιου νόμου).

Αυτή είναι η μεταχείριση των πολυτέκνων από τη «σοσιαλιστική κυβέρνηση».

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος: Βασίλειος Θεοτοκάτος

Ο Γεν. Γραμματέας: Εμμανουήλ Χρυσόγελος

© 2022 Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών - Οι Πολύτεκνοι στο Διαδίκτυο

Scroll to top