Εκδήλωση στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Να γίνει απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος Reviewed by Momizat on . Να γίνει απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος Εκδήλωση στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για τη δημογραφική κατάρρευσ Να γίνει απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος Εκδήλωση στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για τη δημογραφική κατάρρευσ Rating: 0
Διαδρομή: Αρχική » Ειδήσεις » Εκδήλωση στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Να γίνει απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος

Εκδήλωση στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Να γίνει απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος

Να γίνει απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος

Εκδήλωση στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για τη δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας

 Κ. Αγοραστός: «Το να μην αντιδρούμε στο δημογραφικό πρόβλημα είναι «σιωπηλό έγκλημα» – Μ’ αυτά τα δεδομένα, αλληλεγγύη γενεών δεν μπορεί να υπάρξει»

Να γίνει απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, βουλευτές και πολύτεκνοι στην εκδήλωση για τη δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας, που συνδιοργάνωσαν στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ο Τομέας Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ).

Αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις του δημογραφικού στη χώρα, την οικονομία, το ασφαλιστικό σύστημα, το παραγωγικό μοντέλο και την κοινωνική συνοχή, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός το χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας.

«Το να μην αντιδρούμε στο δημογραφικό πρόβλημα είναι «σιωπηλό έγκλημα» καθώς δημογραφικό είναι η πατρίδα μας, το έθνος μας, η χώρα μας», σημείωσε και επισήμανε: «δεν χωρούν ούτε επιτρέπονται άλλα εγκλήματα και άλλες καταστροφές στο σώμα της χώρας».

Αναφέροντας ότι είναι αρνητικές και οι τρεις δημογραφικές συνιστώσες (γεννήσεις – θάνατοι – μετανάστευση), ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ υποστήριξε ότι «είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται» καθώς, όπως πρόσθεσε, «καμιά ελληνική γενιά της περιόδου 1935-1975 δεν αναπληρώθηκε».

Ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στη γήρανση του πληθυσμού προειδοποιώντας ότι «μ’ αυτά τα δεδομένα, αλληλεγγύη γενεών δεν μπορεί να υπάρξει και σίγουρα όχι μ’ αυτό το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι ζήτημα αν θα πάρουν καν σύνταξη όσοι είναι σήμερα κάτω των 50 ετών», εκτίμησε.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας πρότεινε μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση Υπουργείου Δημογραφίας και Οικογένειας και επανακατέθεσε την πρότασή του για «Παραγωγική Επανάσταση στη χώρα ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με ικανοποιητικό μισθό και να παραχθεί εισόδημα προκειμένου να χρηματοδοτείται ένα σύγχρονο, δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό κοινωνικό κράτος».

«Να δουλέψουμε με όραμα, αποσπασματικές πολιτικές δεν μπορεί να έχουν αποτέλεσμα»

«Πρέπει να δουλέψουμε με όραμα, συγκεκριμένο σχέδιο και σαφή στόχευση, απέναντι στην ωρολογιακή αυτή βόμβα που λέγεται «δημογραφικό πρόβλημα». Μεμονωμένες και αποσπασματικές πολιτικές δεν μπορεί να έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Οποιαδήποτε δημογραφική πολιτική χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει αποτελέσματα», τόνισε από την πλευρά της η Επικεφαλής του Τομέα Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής κα Φωτεινή Βρύνα.

 

Για την επίλυση του δημογραφικού η κα Βρύνα πρότεινε μεταξύ άλλων:

-τον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών προτεραιοτήτων.

-την επαναξιολόγηση των προτύπων με έμφαση στην ανάδειξη της οικογένειας ως μοντέλου ευζωίας.

– έμφαση στις πολιτικές που ενισχύουν την οικογένεια, και δη την πολυμελή.

-φορολογικά και οικονομικά κίνητρα.

-την ανάδειξη της συμβολής της νέας οικογένειας στην κοινωνική ευημερία.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει στηρίξει ενεργά την οικογένεια»

Την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού αλλά και μεταφοράς πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης.

«Η επιστήμη έχει προσφέρει πολλά στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει στηρίξει ενεργά την οικογένεια, μηδενίζοντας τα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους αλλά και με δομές όπως είναι οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί που προσφέρουν άριστες υπηρεσίες στους πολίτες. Η νομοθετική εξουσία πόσα χρόνια ακόμα θα αδρανεί;» διερωτήθη και επισήμανε:

«Όσο μένουμε στη λογική του συγκεντρωτικού κράτους και δεν δίνουμε τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να δρομολογήσει πολιτικές που θα ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, το πρόβλημα θα επιτείνεται σημείωσε και πρόσθεσε «τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό από την στιγμή που στην χώρα μας δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει προοπτική, ώστε να παραμείνουν και να κάνουν οικογένειες».

 

Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Αυτιάς, μίλησαν οι Βουλευτές κ. κ.

-Σία Αναγνωστοπούλου, ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Αχαΐας,

-Ντόρα Μπακογιάννη, Νέα Δημοκρατίας, Α’ Αθηνών,

-Χαρά Κεφαλίδου, Κίνημα Αλλαγής, Ν. Δράμας,

-Μανώλης Συντυχάκης, ΚΚΕ, Ν. Ηρακλείου, ΚΚΕ

-καθώς και ο Πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος κ. Βασίλης Θεοτοκάτος

Πηγή: Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

 

Κατεβάστε τις ομιλίες:

Ομιλία Β.Θεοτοκάτου

Ομιλία Μανώλη Συντυχάκη

Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη

Ομιλία Σίας Αναγνωστοπούλου

Ομιλία Χαράς Κεφαλίδου

 

© 2022 Ένωση Πολυτέκνων Αθηνών - Οι Πολύτεκνοι στο Διαδίκτυο

Scroll to top